Moltes són les revolucions que Internet ens ha ofert amb el pas del temps. El fet de navegar i aconseguir cercar qualsevol tipus d’informació a la xarxa és simplement quelcom màgic. Compartir opinions amb altres usuaris, xatejar, tenir un perfil públic a diferents xarxes socials, millorar el teu temps d’oci… són funcions molt rellevants que, avui en dia, gairebé tothom fa servir a nivell d’usuari. Però que en penseu de l’àmbit empresarial? Les empreses s’han fet un lloc enorme dins d’aquesta revolució informàtica. Actualment gairebé totes les empreses de qualsevol sector tenen la seva pròpia pàgina Web. De fet n’hi ha moltes que aprofiten per oferir els seus serveis via Online.

En aquest post parlarem d’un dels serveis més importants i que, cada vegada, va adquirint més presència en aquest món: Parlarem ni més ni menys que del servei de compravenda de productes Online o més tècnicament conegut com servei “Ecommerce”.

Antecedents de la compra Online. Com va començar tot això?

Els primers antecedents del que ara seria tot l’extens món de compres per
internet es remunten al 1981 quan es va produir la primera venda Online. El propulsor va ser Thomas Holidays que va connectar els seus agents de viatges per poder saber què hi havia als seus catàlegs. Però no va ser fins a 1991 quan s’utilitza realment l’Internet pel comerç.

El primer negoci de venda digital va ser una llibreria online al 1992. Actualment segueix en aquest negoci com books.com sent un dels negocis amb més compres. Aqui adjunto la seva pàgina Web per si algú vol consultar-la:   https://www.barnesandnoble.com/

Al 1994 va aparèixer el primer negoci de lliurament amb temps limitat.  Va arribar de la mà de la primera pizzeria que va donar el pas d’adoptar un sistema de compra digital. L’èxit  d’aquest negoci va fer que la forma de comprar i productes Online i lliurar-los fins el seu destinatari canviés. En  aquell mateix any van sorgir diferents negocis que van voler adaptar-se a la novetat, com són els bancs que van adoptar un model  que permetia a l’usuari controlar d’una manera més o menys eficient els seus diners que hi tenien dipositats.  Posteriorment, el 16 de Juliol de 1995 va néixer el que és actualment una de les empreses amb més beneficis pel que fa a la compravenda de productes Online: Amazon. https://www.amazon.es/

Fins a l’any 2000 el més notable va ser l’aparició de la primera empresa que utilitza la telefonia mòbil per comprar els seus productes. Estem parlant de Coca-cola. En aquest mateix any es va estrenar la primera web col·lectiva i al 2008 va néixer el concepte de compra flaix que consisteixen en compres o
vendes que es fan en un temps limitat amb una promoció o preu especial. Un bon exemple serien els cupons de descompte. Des de llavors han anat sorgint diferents dies en el que les compres flaix són més notòries com seria el Black Friday. Actualment una de les Webs ón hi predomina aquest tipus d’ofertes és Aliexpress: https://es.aliexpress.com

Unes curiositats sobre les empreses que amb anterioritat hem parlat podrien ser que finalment al 2014 una de les dades més rellevants va ser que Amazon i Twitter van unir les seves forces perquè els seus consumidors poguessin comprar els seus productes mitjançant “tuits” i també que PayPal es converteix en el primer mitjà de pagament amb empremta dactilar de Samsung.

Per a qui es vulgui informar millor sobre el tema aqui us adjunto aquest vídeo on s’explica d’on prové el éxit o quines són les claus que ha utilitzat el fundador d’Amazon per aconseguir que la seva empresa sigui una de les més TOPS del sector.

Estat actual. En quin punt es troba el negoci?

Actualment el món de les compres online està estès a nivell mundial. En el 2017,
es va realitzar un estudi on es mostra que el 22% de la població mundial va realitzar compres digitals i la meitat d’aquests usuaris ho van fer a través del smartphone. Aquesta dada ens mostra com  va augmentant, cada vegada més, el consum de les compres online.

A continuació adjuntaré una pàgina Web on es pot apreciar un gràfic en el que es poden observar els països que van gastar més en 2017 pel que fa al negoci de compres digitals. Es pot apreciar com United Kingdoom és el país on va haver-hi més despesa en quant a compres via Online.

 https://marketing4ecommerce.net/comercio-electronico-en-el-mundo-en-2017

En el següent gràfic es pot observar com es va fer un estudi en 2017 on s’escollia un mes, en aquest cas és gener, i s’analitzava quins països consumeixen més productes a través de les compres online.

En la imatge s’aprecia com el país on més consum hi ha és United Kingdom amb un 76%, amb 72% South Korea i Germany, Espanya estaria amb un 58% a meitat del gràfic. Això ens demostra com a nivell mundial les compres per internet estan a l’ordre del dia amb alts percentatges de consum.

Un altre dels punts a tractar en l’actualitat de les compres per internet és la manera en que la població realitza les seves compres. Anteriorment he comentat que més d’un quart de la població mundial ha realitzat compres a través de pàgines Web mitjançant smartphone. Bé doncs em sembla interessant també, veure quines aplicacions són les més utilitzades a l’estat espanyol per realitzar aquest tipus de compres. En el següent gràfic podem observar les apps  més descarregades pel que fa als usuaris d’Android en el més de març de 2017.

Veiem que Wallapop i Aliexpress són les tendes més utilitzades pels usuaris a Espanya seguit per Amazon, Milanuncios i Ebay. Es nota que els usuaris volen cercar els productes a millor preu possible ja que les dues primeres aplicacions funcionen d’una manera en la que els propis usuaris pujen a la xarxa els seus propis productes (normalment rebaixats de preu) per tal d’aconseguir el millor negoci.

Totes aquestes revolucions tecnològiques en la forma de realitzar compres de diferents productes influeix directament als comerços, ja siguin multinacionals o petits comerços. Aquest fet és totalment cert, ja que moltes empreses s’han vist obligades a renovar-se i actualitzar-se, utilitzant les noves tecnologies o apps per poder arribar a un públic més gran i aconseguir sobreviure al mercat on els consumidors utilitzen les TIC.

Finalment, m’agradaria abordar la desintermediació pel que fa al sector industrial. Aquest concepte té una estreta relació amb les compres online, per què gràcies a internet el consumidor pot contactar directament amb el fabricant per poder fer les seves comandes de productes. Aquest fet, fa que hi hagi una major competència de mercat i hagin de baixar preus els comerços per igualar o disminuir-los com els fabricants.

Problemes o aspectes negatius

Un apartat indispensable que tractaré en aquest bloc són els principals problemes que tenen els usuaris a l’hora de comprar. No tot és bufar i fer ampolles. A continuació, parlarem sobre els principals problemes que sorgeixen a l’hora de fer compres online:

1. Expectatives vs realitat: una altra de les causes per les quals encara no tothom no utilitza les compres per internet són les expectatives que el consumidor té en comprar un producte a la realitat del producte quan ho reps, on en alguns casos no té res a veure amb el producte que vas comprar.

2. Càrrecs addicionals: un dels principals problemes que els consumidors es
queixen són els càrrecs ocults, els càrrecs que al moment de pagar se’t sumen
a la compra que realitzes. Els consumidors opten per no seguir la compra i
cancel·len la compra sent així un de les principals causes per les quals es cancel·la una compra.

3. Falta de seguretat en les compres: algunes pàgines web on anuncien preus
molt baixos o moltes ofertes surrealistes creen estafes robant nombres de Visa o dades personals. Aquesta problemàtica es deu de vegades a una falta de seguretat que hi ha en internet i provocant que les persones tinguin por a comprar per internet.

4. Política de devolució: aquest problema té a veure que algunes empreses no
mostren clarament la seva política de devolució creant en conseqüència, que els
consumidors si volen retornar la peça que van comprar no puguin.

Aquí us deixo un vídeo d’un usuari de YouTube on t’explica com comprar qualsevol producte al mercat online amb la major fiabilitat possible:

Noves tendències

En aquest apartat us parlaré cap a on va dirigit el futur de l’e-commerce i quines noves tecnologies es van incorporar a les compres online per poder facilitar als compradors la pràctica d’aquesta activitat.

1. Els beacons: aquest avanç es tracta de petits dispositius que s’integraran en les tenda i registressin el comportament dels seus clients que tinguin una aplicació beacon connectant-se mitjançant bluetooth als seus clients. Una vegada connectats l’usuari rebrà ofertes directament de la tenda al seu dispositiu mòbil que tinguin una aplicació Beacon i el bluetooth connectat.

2. Compra en multidispositivos: en un estudi elaborat per Google es va registrar que el 85% de persones que compren per internet comencen en un dispositiu i acaben en un altre, és a dir començarien en l’ordinador i acabarien finalitzant la seva compra en el mòbil.

3. Publicitat “geolocalizada”: s’utilitzés un tipus de publicitat o un altre segons la localització del comprador. Es durà a terme aquesta tècnica amb la geolocalizació del dispositiu amb el qual es faci la compra.

4. Enviament amb drones: en el Regne Unit ja s’estan utilitzant aquesta nova tècnica. L’empresa Amazon és la pionera a enviar les seves comandes en
el Regne Unit, el seu servei es diu AmazonPrimeAir.

5. Realitat Virtual: aquesta tècnica encara està en desenvolupament. Empreses com a Puma o Alibaba (el Amazon xinès) les posaran en en pràctica d’aquí a una mica. Es tracta que el consumidor pugui comprar amb les ulleres de realitat augmentada (VR) i puguin visitar la tenda i fins i tot provar-se els seus productes per poder comprar.

Els cinc punts que he descrit són les principals novetats que en el futur les
compres online hauran d’anar integrant per anar millorant. Al meu saber, totes aquestes millores que es duran a terme en un futur hauran d’estar relacionades amb els smartphones, ja que els usuaris cada vegada més utilitzen els smartphones o tablets per fer les seves compres online. Amb tot això en un futur es passarà de parlar de l’ecommerce a parlar del concepte m-commerce (mobilecommerce).

Plataformes on us aconsello comprar

Per anar finalitzant aquest post us deixo aquí la meva experiència com a comprador recomenant-vos els llocs més fiables. Poques vegades m’han sorgit problemes i ho he pogut solucionar amb facilitat degut a que cada empresa té al seu abast la seva compta de Twitter on hi pots contactar directament amb el seu servei d’atenció al client.

En primer lloc tenim Amazon. Com hem vist al llarg del post, Amazon és una de les empreses millor valorades a l’hora de realitzar compres Online. És una plataforma que consta de tot tipus de productes, alguns inclús més barats que el preu habitual a tenda. Consta d’un servei Prime que garanteix a l’usuari el dia d’arribada del paquet. L’atenció al client també és un dels seus forts i també dona la opció als usuaris a comentar i penjar opinions i valoracions sobre els productes que han comprat.

En segon lloc,  Aliexpress. Una plataforma molt similar a Amazon però amb diversos canvis respecte aquesta. Tots els usuaris segueixen tenint accés a opinions d’altres usuaris i a també a les especificacions dels diferents productes. El que canvia són els dies d’entrega del encàrrec. Normalment els productes triguen aproximadement dues semanes en arribar a la vivenda i tampoc t’especifica quin dia t’arribarà. Això si, pots optar a fer el seguiment de l’encàrrec com a Amazon.

En tercer i últim lloc, Wallapop.  Una plataforma on l’usuari és qui posa els productes que vol vendre en oferta. És a dir, cadascú pot oferir qualsevol producte a qualsevol preu. Consta d’un chat on pots parlar amb el venedor i posar data i hora del dia en el que vols que el paquet t’arribi. És més un servei de tu a tu i això fa que puguis decidir qui vols que sigui el teu venedor.

Per concloure…

Després d’haver redactat aquest post he arribat a la conclusió que, les compres per internet cada dia van augmentant més fins al cert punt que la majoria de gent acabarà comprant per internet, ja que és una manera de compra molt còmoda i cada vegada més segura. Finalment crec que el sistema de compres per internet s’anirà transformant i adaptant cap a plataformes mòbils com són els smartphones o tablets deixant enrere les compres a través de PC.

Bibliografia

Díaz, Beatriz. Comercio electrónico. Las tendencias para el 2017 (26-10-2016):
http://directivosygerentes.es/ecommerce/articulos-ecommerce/10-tendenciasecommerce-2017

Fernandez,Tino. Dinerbits. 5 problemas comunes de la compra online (25.07.2016):
https://dinerobits.com/problemas-comunes-en-las-compras-online/

Murgich, Valeria. Merca20. Los 10 paises donde mas se gasta en compras online (11.11.2015): https://www.merca20.com/los-10-paises-donde-mas-se-gasta-encompras-online/

Redacción en Comercio electrónico. Breve historia y momentos claves en la
evolución del comercio electrónico (16.05.2014):
http://www.puromarketing.com/76/22158/breve-historia-momentos-claves-evolucioncomercio-electronico.html