Internet vol aconseguir la unificació de tots els mitjans de comunicació dins d’una superpotència comunicativa com és la xarxa. La ràdio online ja ha fet els pasos necessaris per arribar a dominar a la ràdio convencional.

1. Orígens de la ràdio online

Carl Malumud, el pioner de la ràdio online

Tot i que la popularitat de la ràdio online tardaria en arribar, datem els seus principis l’any 1993. El tecnòleg i escriptor Carl Malumud va crear la primera estació amb el nom de Talk Internet Radio, però va ser una prova inicial del que podien ser les estacions de ràdio en línea en un futur. Malumud provava diferents sistemes per arribar fins al servei de streamcasting que dura fins els nostres temps com a sistema de transmissió de ràdio online en directe.

Les empreses que van permetre l’origen de Talk Internet Radio

2. El Podcasting

A partir del 2004 va néixer la funció de podcasting i comença a enfortir-se i
superar al streamcasting que fins a aquell moment era el servei dominador i l’únic amb viabilitat dins la ràdio online.
Hem sentit a parlar moltes vegades del podcast, una eina que permet a través
d’un sistema de redifusió escoltar un arxiu d’àudio o vídeo. Totes les ràdios
convencionals ja utilitzen l’eina de redifusió per a que així els usuaris de les
seves emissores puguin escoltar els programes en el moment que vulguin bé
sigui perquè no han pogut o simplement per recordar algun moment del
programa.

Podcast de La Vida Moderna de Cadena Ser.

El podcast és una eina mundialment utilitzada no només per a escoltar els
programes de ràdios convencionals, sinó per a que tothom que vulgui iniciar-se
en el món de la ràdio pugui penjar el seu propi programa a internet.
Inclús les grans ràdios pengen en podcast programes de ràdio que no tenen cabuda en la seva programació principal però que tenen un ampli públic. Podium Podcast,
per exemple, va ser la darrera guanyadora del Premi Ondas a la millor
plataforma radiofònica d’emissio online amb programes que no s’emeten en la
ràdio FM/AM.

3. Causes de l’èxit del podcasting

– Permanència
Probablement la clau de l’èxit i evolució del podcasting
ha sigut que pots escoltar el programa de ràdio en el moment que tu vulguis. No hi ha un horari en el que s’emet el programa i tampoc un temps en el que el podcast deixa d’estar disponible per a descarregar.
Gràcies al podcast, tenim avui dia una hemeroteca radiofònica.
– Temàtica
Gràcies al sistema de podcast, pots trobar programes de
qualsevol assumpte del qual tinguis inquietud o preocupació.
Alguns dels exemples més clars poden ser el Quidditch, programes que es
transformen en guies de viatge o podcast que reflexionen sobre la
política australiana.

Podcast sobre la política australiana de l’any 2017

– To directe

Un podcast el pot gravar tothom. No són necessaris professionals de la ràdio per a penjar a internet un programa per a que sigui escoltat per tot aquell que així ho desitji. Principalment el dels primers podcast, amb caràcter totalment amateur, és un to natural i directe que sembla que t’endinsi en una conversa quotidiana a peu de carrer.

 

-Públic específic
És cert que tots els programes de ràdio tenen un públic determinat i és al que es dirigeixen. Però també és una de les claus del podcast que el públic que l’escolta es pugui sentir molt identificat amb el contingut del programa per els dos motius que hem donat anteriorment de la temàtica i el to directe.
-Facilitat dels lectors de podcast per a trobar programes
Els lectors de podcast tenen tots molt ben classificats els tipus de programes que
pengen els usuaris en les seves webs. El públic quan entra en un lector de
podcasting pot triar quin tipus de programa vol escoltar i les diferents alternatives dins d’un mateix àmbit.

 

4.Els lectors de podcasting a Espanya

Els programes de ràdio online són gairebé infinits i incomptables i qualsevol pot crear-ne una si disposa dels elements bàsics per a fer ràdio. No obstant, no tothom té els programes i coneixements per a descodificar els lectors de podcast. Aquí és on entren en joc les plataformes on els usuaris pengen els programes i tenen també un lloc determinat on escoltar aquells podcast que considerin interessants.

 

La plataforma per excel·lència és iTunes. Apple com sempre ha estat relacionat amb els inicis del podcast i és la plataforma de més audiència relacionada amb el podcasting. Una altra de les plataformes que té molta audiència és Soundcloud. Però per restriccions de drets d’autor i sobretot per ser plataformes on el contingut principal és musical, no són ni les més conegudes o relacionades amb el terme podcast. Probablement la més coneguda a Espanya és iVoox, empresa lectora de podcast que és, de fet, espanyola. iVoox destaca sobretot per ser una plataforma de podcast gratuïta, a diferència d’altres plataformes com Spreaker o Egostreaming.

 

 

5.Situació de la ràdio online en l’actualitat

Egostreaming és una plataforma europea de ràdio online amb servei de pagament que permet l’streamcasting de programes de ràdio d’arreu d’Europa. A més, s’encarrega d’aportar dades estadístiques sobre el consum de ràdio online. És l’anàlisi més encertat i realístic de la situació actual de la ràdio al món. Abans de mostrar les dades del darrer estudi fet al 2017, cal aclarir que considerem ràdio online tant a la ràdio escoltada per PC com la escoltada per telèfon mòbil.

 

Com podem observar acord amb la imatge, el consum de ràdio online ha augmentat respecte l’any 2014 fins a un 10% segons l’estudi de Egostreaming. Cada vegada més, la ràdio online està sobreposant-se a la ràdio FM amb una diferència actual del 22% entre una i altra.

Segons Egostreaming, la causa principal d’aquest màxim històric de la ràdio online es tracta de l’oferta de programes de ràdio i disponibilitat de recursos per a escoltar-la de les emissores de ràdio.

 

6.Bibliografia i webgrafia

Egostreaming. Estudio general sobre audiencia de radio online 2017. Europa i Estats Units: 2017 https://www.egostreaming.com/audiencia-radio-internet.php

Palmeiro Vazquez, Agustín. Asociación Podcast. ¿Qué es el podcast?, ¿qué es el podcasting?. (2016) https://www.asociacionpodcast.es/que-es-el-podcasting/

Altres enllaços consultats:

http://www.ivoox.com/

https://es.wikipedia.org/wiki/Radio_por_Internet

http://www.ivoox.com/blog/ivoox-ante-la-nueva-reforma-de-la-ley-de-propiedad-intelectual_00597/

http://podbay.fm/