Emmagatzematge al núvol

És un model d’emmagatzematge que es basa en les xarxes. Les dades s’administren i e guarden en serveis que es troben al núvol i són administrades per un proveïdor del servei. L’usuari accedeix als arxius mitjançant internet. Si l’espai al núvol no es suficient pots comprar més espai extra.

Joseph Carl Robnett Licklider va crear el concepte al 1960. No obstant, el desenvolupament de l’emmagatzematge al núvol es a produir anys més tard (1990). Un dels factors que més va afavorir l’emmagatzematge al núvol va ser l’aparició de la Web 2.0 perquè va permetre la creació de l’amplada de banda i una baixada dels costos d’emmagatzematge.

Tipus d’emmagatzematge al núvol

Relació entre els 3 tipus | Nectilus

Públic: Poc control administratiu. Qualsevol persona autoritzada pot accedir connectant-se a la xarxa. Cost molt baix. No requereix gran manteniment.

Privat: Enfocat a les empreses. Tenen el control administratiu i poden dissenyar i operar segons les seves necessitats.

Híbrid: Combinació del públic i el privat. L’ús comú consisteix en guardar arxius importants en un sistema de núvol privat i els menys rellevants en un núvol públic.

Dropbox

És una empresa especialitzada en emmagatzematge al núvol a diferència d’altres com per exemple Google Drive. Va ser la primera en arribar a un nivell tan alt de popularitat. El seu fundador, Drew Houston, va crear Dropbox perquè un dia va oblidar el seu USB a casa. En aquest moment es va adonar que a Internet faltaven moltes prestacions i va començar a crear petites coses pel seu ús personal. Va fundar Dropbox el 2007 perquè va pensar que allò que havia creat podia ajudar a molta més gent. Actualment, té molts usuaris a causa dels serveis que ofereix. El seu funcionament és molt senzill i es poden compartir carpetes entre usuaris. Es pot utilitzar de manera gratuïta fins a 2 GB d’espais. No obstant, aquest espai es pot ampliar amb serveis de pagament.

Pàgina principal de Dropbox | 9 to 5 Mac

We transfer

És una plataforma per compartir menys coneguda que Dropbox, GoogleDrive o iCloud però és molt útil y fàcil d’utilitzar. We transfer serveix per compartir arxius que ocupen molt d’espai i que, per tant, no pots enviar per correu electrònic. Permet compartir arxius de fins a 2GB amb 20 destinataris (opció d’ampliar amb el servei de pagament). Els documents que penges estan disponibles durant una setmana i els pots descarregar mitjançant un enllaç que es crea al moment de penjar els arxius.

Pàgina principal We Transfer | Mauro Andrés

Relació amb el periodisme

L’ofici ha evolucionat i s’ha actualitzat convertint-se amb el que coneixem com a periodisme digital. Les plataformes per compartir són una part important ja que permeten enviar informació i rebre-la de manera molt senzilla i ràpida a persones que es troben lluny. D’altra banda, no només els periodistes poden comunicar-se amb altres periodistes. Un dels papers correspon als ciutadans que comparteixen les seves imatges i fotografies a les xarxes i els periodistes poden utilitzar-les. No obstant, el que més ajuda a la feina del periodista són les plataformes per compartir. A continuació hi ha dos exemples.

24liveblog

És una plataforma que permet transmetre notícies a temps real utilitzant ocntingut de diferents xarxes socials. L’objectiu és que el periodista pugui publicar notícies ràpidament i en el moment que succeeix l’acció. Es pot fer servir des del mòbil sense necessitat d’un ordinador per tant fa més viable la publicació de la notícia en el moment dels fets.

Pàgina principal 24liveblog | WPmeta

Periscope

És una plataforma per compartir vídeos en directe de forma ràpida. Es pot retransmetre un esdeveniment mitjançant un vídeo en directe que mostra el que esta passant. A més també deixa que els espectadors comentin el que veuen en temps real. No obstant, té avantatges i desavantatges.

Captura d’un directe a Periscope | Kid’s Blog Club

Webgrafia

Luis Castro. (2016). ¿Qué es almacenamiento en la nube? Consultat des de https://www.aboutespanol.com/que-es-almacenamiento-en-lanube-157946

Wikipedia. (ultima actualització 2017). Dropbox. Consultat des de https://es.wikipedia.org/wiki/Dropbox

Wikipedia. (última actualització 2017). Almacenamiento en la nube. Consultat des de https://es.wikipedia.org/wiki/Almacenamiento_en_nube

L/D Agencias. (2012). El fundador de Dropbox: “Lo creé tras olvidar mi memòria USB en casa”. Consultat  des de http://www.libertaddigital.com/ciencia-tecnologia/internet/2012-11-14/elfundador-de-dropbox-lo-cree-tras-olvidar-mi-memoria-usb-en-casa1276474263/

Enrique Bullido. (2015). 9 herramientas que todo periodista digital debería probar. Consultat des de https://enriquebullido.com/9- herramientas-que-todo-periodista-digital-deberia-probar/