Comencem parlant, sense dubte del més important, l’especte crític, allò que crea dubtes sobre les noves dimensions de treball.

Seguretat de dades i arxius? Privacitat d’usuari? Llibertat a la xarxa? Manipulació? Control?

Totes aquestes preguntes em venen el cap quan penso amb un núvol d’emmagatzematge digital. Entenc que la tecnologia va avançant, fins al punt de poder crear un núvol imaginari, on es poden guardar i compartir els teus arxius. Encara que, no és tan senzill, està confeccionat per tot un gran univers, molt útil però incert a la vegada. És a dir, normalment ens deixem emportar per les innovacions tecnològiques, pugues el tren sense pensar-hi, o bé, prens consciències del que això representa i tot el que pot acabar passant. Sense anar més enllà, qui puja el tren, que en som molts, podem anar en direcció contraria i provocar un gran xoc de trens, difícil de solucionar, per una simple ignorància col·lectiva.

Què significa? Els ciutadans i els governs van separats en tot això, cada un fa el seu camí, però qui et diu que algun dia la privacitat surti a la llum i les dades ja no siguin segures dins del núvol. Els núvols d’emmagatzematge digital són dominats per empreses i aquestes per governs, estem entrant en un segon monopoli.

En cap cas es pot garantir el lloc on s’ubicaran els teus arxius, per tant hem de tenir clar que l’empresa tingui algun requisit per protegir les nostres coses, sense anar més lluny, personalment, observant aquesta fotografia, em crea una sensació estanya. És una habitació plena d’arxius anomenat núvol d’emmagatzematge. Què en penseu?

Una gran explicació la fan a “Els riscos d’estar al ‘núvol’ d’internet”

Estem totalment controlats?
No ho sap ningú, o això és el que vull imaginar-me. 

En tot cas, abans de conèixer el costat fosc del concepte Cloud Computing  eh de donar més informació. Què és un núvol d’emmagatzematge digital i quines són les seves funcions. El núvol digital, per les persones que no l’han sentit mai, sembla un concepte complicat d’entendre. Encara que, n’és tot el contrari, si s’explica de forma simple i detallada. Moltes persones el fan servir sense saber-ho, ja que és una eina del dia a dia de molts treballadors, estudiants… i sense dubte, una gran revolució tecnològica pels pròxims anys.

Audio Cloud Computing

Podria dir que el concepte Cloud Computing s’engloba al fet que tots els ordinadors del món són un sol ordinador, sempre que hi hagi internet podràs accedir a les dades i arxius que tens penjats al núvol, així com compartir-los i guardar-los, encara que siguin de gran capacitat. És a dir, si tu guardes les teves coses el núvol virtual d’internet, podràs editar-les des de qualsevol lloc i continent. El nostre ordinador o qualsevol dispositiu té les aplicacions que confeccionen el núvol, on pots pujar, guardar, compartir i treballar en xarxa els teus documents.

A més, com que hi ha molts usuaris dins dels núvols es poden treballar conjuntament els documents, i facilitar la feina de quedar físicament. Podem trobar diferents tipus de núvols, el privat, públic i híbrid.

  En grans trets podría dir que és com un Pen Drive, sense tenir necessitat de portar-lo a la butxaca.

 

Després d’obervar un gran esquema explicatiu, suposo que us ha quedat més clar el concepte Clud Computing. I podeu resoldre l’enquesta:

Història i desenvolupament:

Continuem parlant de la seva història i desenvolupament. Hem de tenir clar que és un concepte relativament nou i per això, en general, encara és difícil trobar-lo en el vocabulari habitual de les persones. Independentment d’això, el núvol va sorgir l’any 1961, Johan McCarthy, també inventor del llenguatge de programació multimèdia, va fer veure a tothom que arribaria un dia que la computació estaria organitzada com un servei públic.

Més tard, l’any 1969, Leonard Kleinrock va donar a entendre que els ordinadors i les seves xarxes estaven en una primera fase, es veurien molts avenços a mesura que passes el temps.

Els dos pensadors i investigadors, van donar esperança i gràcies els seus arguments van originar els paradigmes de comptes informàtics. El Cloud Computing s’inclou a un d’aquests paradigmes, molt més avançat i solvent.

  El núvol digital serveix per fer copies de seguretat dels teus arxius més impotants.

 

Salesforce.com, va ser un dels primers núvols i pioners en el món, aquest va desenvolupar la importància de poder entregar aplicacions empresarials. Salesforce.com va ser inventat per Marc Benioff i Parker Harris, l’any 1999.

La presentació oficial del Cloud, va ser a principis de l’any 2000. Google i Yahoo van aprofitar aquest esdeveniment per presentar el núvol a les millors universitats del món. A partir d’aquí, la màquina segueix en marxa, hi ha molts núvols d’emmagatzematge digital que van millorant i avançant en serveis, l’any 2006, Google va presentar Google Docs i Microsoft i Apple també diuen la seva, amb els núvols avançats, com ara Windows Azure de Microsoft i iCloud d’Apple.

Un resum, més extens, per aclarir conceptes:

El mercat digital dels núvols:

En aquest apartat ens fixarem en els llocs o xarxes que podem compartir els nostres arxius i dades. N’hi ha una gran varietat, però n’hi ha que es fan servir més que d’altres. És clar que, també és important fixar-se en les necessitats de les empreses o particulars i el model de servei que ens ofereix… Cada tipus ens ofereix diferents tipus de control, flexibilitat i administració.

  • Google Drive: Aquest núvol està molt explotat pels usuaris, ja que, és el pioner. És el que més s’utilitza de manera còmoda, només amb un compte de Mail. Té diverses funcions, molt semblants a tots els núvols, com ara compartir, penjar, guardar, el que vulguis amb altres persones. Els arxius poden ser de mida gran, i això facilita la feina com un avanç tecnològic. Hi ha un emmagatzematge de 15 GB, totalment gratuït.
  • Dropbox: És molt semblant el Google Drive, però amb menys capacitat. L’única diferència és que per si sol es crea una carpeta on tens la possibilitat de guardar tots els documents, aquesta està en connexió amb el núvol i sempre es guarden les últimes modificacions. A més, es pot descarregar una aplicació del núvol des de qualsevol dispositiu.
  • iCloud: És un núvol digital que va incrustar directament als dispositius d’Apple, com a distintiu. És un núvol exclusiu d’Apple que només funciona si està activat, sincronitzant tots els teus arxius incorporats al dispositiu. L’aplicació és gratuïta fins a 5GB de memòria.
  • We Transfer: Aquest núvol té un funcionament diferent que els anteriors. Necessites un compte de Mail i pots accedir-hi, sempre i quan tinguis internet, sense compte propi. És per casos ràpids, immediats i en moments indicats. Els arxius només estan penjats un tems limitat.
  • Skydirve: Pots visualitzar presentacions en línia i permet un gran espai d’emmagatzematge, 7GB.
  • Wikisend: Té una capacitat de 100MB

 A continuació podeu observar les diferències entre aquests dos grans núvols digitals:

Relació amb la comunicació digital i audiovisual:

 

Ara per ara, si ens referim al Cloud Computing, òbviament està dins de la comunicació digital, és una eina pròpiament digital que serveix i fa la seva funció a partir de les xarxes digitals. Per això, s’analitza amb profunditat accelerada per mesurar la gran transició digital a la qual ens afrontem cada dia, tant les empreses, com la gent amb particular. Per això hi ha una relació evident entre el Cloud Computing i el món de la comunicació digital i audiovisual. Estem parlant de comunicar a través de missatges que tenen un codi comú i mitjançant les xarxes digitals. Aquests missatges poden ser fotos, vídeos, àudios… així com l’escriptura. Internet és un tipus de comunicació audiovisual que transmet informació i és allà on podem trobar els temes digitals, com ara el Cloud Computing. En definitiva, quan parlem del núvol estem parlant de la xarxa d’internet, on els servidors ja no són físics sinó digitals i virtuals.

 

El núvol té la característica de la ubiqüitat. És a tot arreu. El gran avantatge és que amplia l’enllaç geogràfic  i proporciona de manera fàcil lligams amb les xarxes socials.

 

El Cloud Computing ha aportat deferents avanços quan parlem del sector de la comunicació audiovisual. S’ha desenvolupat d’una manera molt positiva i han sorgit diferents tipus de solucions, com ara, la millora en edició de continguts audiovisuals, poder renderitzar vídeos des del núvol i el fet de poder distribuir tot tipus de continguts audiovisuals a través d’aquest, fent-los excessius des de qualsevol dispositiu que contingui internet.

I si voleu i teniu ganes de conèixer a fons el  Cloud Computing, el valor afegit ens regala 28 minuts de programa amb connexions molt interessants amb el nou concepte.

 

Erola Serra Tió

Bibliografia

Alfredo Vela. (2014). Nube: conceptos, usos y aplicaciones. SlideShare.net. Des de http://es.slideshare.net/alfredovela/nube-conceptos-usos-y-aplicaciones

Trazada. (2014). Plataformas gratuïtes para compartir documentos en la nube. Trazada.com. Des de http://trazada.com/plataformas-gratuitas-compartir- documentos-en-la-nube/

Wikipedia. (2015). Historia de las aplicacions P2P. Wikipedia.com. Des de http://es.wikipedia.org/wiki/Historia_de_las_aplicaciones_P2P

Nobbot. (2016). Los 5 mejores servicios para guardar archivos en ‘la nube’. Nobbot.com. Des de http://www.nobbot.com/redes/los-5-mejores-servicios-guardar-archivos-la-nube/

Uvic. (2016). On guardar la teva vida (digital)?. Uvic.cat. Des de http://usr.uvic.cat/bloc/2016/04/03/on-guardar-la-teva-vida-digital/

KZblog. (2015). 10 mejores servicios para guardar documentos en la nube. Des de http://kzgunea.blog.euskadi.eus/blog/2015/10/13/documentos-en-la-nube/

Muycomputer. (2016). La historia del almacenamiento digital: de las tarjetas perforadas a la nube (infografía). muycomputer.com. Des de http://www.muycomputer.com/2011/10/15/la-historia-del-almacenamiento-digital- de-las-tarjetas-perforadas-a-la-nube-infografia/

Trendmicro. (2012). Todo lo que necesita saber sobre el almacenamiento en la nube. trendmicro.es. Recuperat des de http://www.trendmicro.es/media/br/what-happens-when-you-store-in-the-cloud- es.pdf

Disco duro barato. (2016). Almacenamiento en la nube. El mejor gratis y de pago. Consultat des de http://discodurobarato.com/almacenamiento-en-la-nube/

 

Axel Marazzi. (2015). ¿Qué es la nube, para qué sirve y cuáles son los Servicios que tienes que conocer?. ConexionBrando.com. Des de http://www.conexionbrando.com/1389864-que-es-la-nube-para-que-sirve-y- cuales-son-los-servicios-que-tenes-que-conocer

Boxbyte. (2012). El origen de: El Cómputo en la Nube. FayerWayer.com. Des de http://www.fayerwayer.com/2012/01/el-origen-de-el-computo-en-la-nube/

Wikipedia. (2015). Historia de las aplicacions P2P. Wikipedia.com. Des de http://es.wikipedia.org/wiki/Historia_de_las_aplicaciones_P2P

http://www.whitebite.co/soluciones/comunicacion-audiovisual