Què és la Geolocalització?

La geolocalizació és la capacitat per obtenir la ubicació geogràfica real d’un objecte, com un radar, un telèfon mòbil o un ordinador connectat a Internet. La geolocalizació pot referir-se a la consulta de la ubicació, o bé per a la consulta real de la ubicació. El terme geolocalizació està estretament relacionat amb l’ús de sistemes de posicionament, però pot distingir-se d’aquests per una major èmfasi en la determinació d’una posició significativa (per exemple, una adreça d’un carrer) i no només per un conjunt de coordenades geogràfiques. Aquest procés és generalment emprat pels sistemes d’informació geogràfica, un conjunt organitzat de maquinari i programari, més dades geogràfiques, que es troba dissenyat especialment per capturar, emmagatzemar, manipular i analitzar en totes les seves possibles formes la informació geogràfica referenciada.” (Viquipèdia, 2016). També és coneguda com a georeferenciació.

Un dels sistemes de geolocalització més coneguts és el sistema de posicionament global (GPS). Aquest sistema permet determinar en tot el planeta la posició que té d’un objecte, una persona, un vehicle, etc. amb una precisió de fins a centímetres encara que l’habitual són uns pocs metres de precisió. El sistema va ser desenvolupat, instal·lat i empleat pel Departament de Defensa dels Estats Units.

Origen de la geolocalització (GPS)

El GPS és considerat el primer sistema de navegació basat en satèl·lits que va entrar en funcionament l’any 1965.

A començament de la dècada dels 60, el departament de defensa i transport i la agència espacial nord-americana (NASA) van començar a investigar com desenvolupar un sistema per determinar la posició via satel·lits. Aquest sistema havia d’abastar el planeta sencer.

L’any 1978 es va llençar el primer satèl·lit  i es va planificar obtenir la constel·lació vuit anys després però, malgrat els intents al cap de tres anys es va paralitzar el projecte.

Actualment, el GPS suposa un èxit rotund en l’economia i administració.

Si bé és cert que la navegació marítima i la navegació aèria fan molt ús del GPS però, la navegació terrestre és la més important. Conté més de 435 milions de turismes i 135 milions de camions. El creixement d’aquesta tecnologia en el mercat suposa 2 mil millons de dòlars anuals.

Sistemes de geolocalització

Hi ha tres països que considerariem pioner en l’àmbit de la geolocalització. Europa, Russia i els Estats Units. Tots tres van utilitzar un model pròpi de localització. Els tres sistemes de geolocalització van triumfar però, el més reconegut en l’actualitat és el model nord-americà GPS (Global Positioning System). El sistema europeu va ser conegut com a Galileu i el rus, Glonass.

Sistema rus: Glonass

Aquest sistema anomenat Glonass (Global’naya Navigatsionnaya Sputnikovaya Sistema) és un sistema que va ser desenvolupat per la antiga Unió Soviètica. És un sistema dirigit per les Forçes Militars Russes i és per aquest motiu, que té molta importància en el camp cívil. La diferencia principal entre el model d’Estats Units és que el Glonass transmet dues senyals de cobertura mentre que el GPS només en necessita transmetre una.

Sistema Europeu: Galileo

El sistema Galileo és un sistema que va ser desenvolupat per l’Agencia Espacial Europea i la Unió Europea. Va néixer l’any 2005 siguen una autentica revolució pel mercat. Tot i que técnicament es podria considerar millor que el GPS, ja que el seu marge d’error es 10 vegades més petit que la del sistema convencional (GPS), ha estat aquest qui ha guanyat la partida.

Aquests satèl·lits a diferencia del GPS, están colocats en òrbites més inclinades cap els pols i per tant, les dades que s’extreuen són més precisos en les regions més properes aquests punts.

Com funciona el GPS?

El GPS funciona mitjançant un senyal codificada enviada per una xarxa de 24 satèl·lits en òrbita sobre el planeta Terra amb trajectòries sincronitzades per cobrir tota la superfície. Quan es desitja determinar la posició, el receptor que s’utilitza per a això localitza automàticament com a mínim tres satèl·lits de la xarxa, dels quals rep uns senyals indicant la identificació (latitud, longitud i altitud) i l’hora del rellotge de cadascun d’ells.

Mitjançant la tècnica de la “triangulació” el GPS calcula la distància en què es troba el punt de mesura del satèl·lit.

Què ens permet la geolocalització?

Actualment amb la evolució de la geolocalització podem fer moltes coses com per exemple, determinar la posició d’un objecte, cercar la posició d’organitzacions, serveis o esdeveniments al voltant nostre o en la localització que indiquem. Permet també, crear una ruta d’una localització a un altre i localitzar indrets d’interès en funció a la nostra localització.

La publicitat, també ha agafat força en aquest món i la geolocalització, ja que gràcies a aquesta les persones poden rebre anuncis de comerços que estiguin a prop de la localització on es trobi l’usuari.

Aplicacions més conegudes amb geolocalització

Les aplicacions més conegudes amb geolocalització o millor dit les que estan més de moda entre els joves serien: Tinder, Pokémon GO, Foodspotting i Runtastic. També hi ha clàssics com Google Maps i Google Now.

Tinder, és una aplicació que serveix per conèixer a gent. El que fa l’aplicació és mitjançant el teu perfil de Facebook i la geolocalització et mostra les persones que tens més a l’abast. El diàmetre de km es pot acotar segons cada persona ampliant o tancant el radi de les persones que vols conèixer. Si les dues persones es posen “Me gusta” faran “Match!” i ja podran començar a xatejar.

Pokémon GO és el clàssic joc de Pokémon però adaptat als nous temps. Amb aquesta nova versió del joc el que es fa és convertir el nostre món en un món virtual, utilitza ubicacions reals per animar als jugadors al fet que surtin a explorar de llarg a llarg del món en cerca de Pokémon. Pokémon GO et permet trobar i capturar més de cent espècies de Pokémon mentre explores els teus voltants.

Runtastic és una aplicació per aquells que practiquin esport a l’aire lliure. Un cop dins de l’app s’ha de seleccionar el tipus d’esport que practicaràs ja sigui caminar, córrer, anar amb bicicleta… Un cop seleccionat començaràs la ruta i mitjançant la  geolocalització traçarà la ruta que aniràs fent. Et mostrarà també, la velocitat en cada tram de la ruta.

Foodspotting és una pàgina web que et permet no només trobar restaurants per tot el món sinó que també, pots compartir plats. Un cop a la pàgina web, has de posar la teva localització i pots començar a cercar per plats o inclús per restaurants.

El Google Maps és sens dubte l’aplicació de geolocalització més coneguda arreu del món. Et permet traçar una ruta des d’una localització a una altra tant en transport públic com en cotxe, caminant o en bicicleta. També t’indica els punts d’interès pròxims a la ubicació on et trobes. Si et descarregues l’App del móbil, pots descarregar-te els mapes sense connexió d’una zona en concret.

Google Now és una funció de Google que et permet activar les notificacions o recordatoris en una localització concreta.

Darrerament, la Generealitat de Catalunya ha creat una App amb Geolocalització. El que permet aquesta App gratuïta és enviar automàticament les coordenades de localització de la persona que té una emergencia i truca al 112. L’App anomenada My112 està disponible per a dispositius Android i Apple. Geolocalitzar la trucada de forma automàtica augmenta la capacitat de resposta dels cossos d’emergències.

Webgrafia