Paradigma laboral, projectes i crowdfunding

 

D’on venim i on ens trobem?

Al llarg de la història de la humanitat les revolucions i evolucions tecnològiques han canviat la forma de viure de les persones. Una de les etapes més importants va ser la Revolució Industrial del S. XVIII al Regne Unit que va esdevenir el conjunt de transformacions econòmiques, tecnològiques i socials més rellevants des del Neolític. La vida laboral va canviar obrint pas a la maquinària i fomentant un model socioeconòmic capitalista que està vigent encara avui en dia però amb grans transformacions.

Fins arribada la Segona Guerra Mundial (1939) la investigació i el desenvolupament tecnològic fou relativament lent però posteriorment es veuria unanova revolució tecnològica que donaria pas a la televisió, la ràdio i el cinema.

Ara bé el gran canvi va arribar amb la invenció i l’explotació d’Internet entre el 1970 i el 1990 que donarien pas al fenomen de la globalització que vivim avui en dia.

En ple segle XXI l’evolució tecnològica creix exponencialment. Internet forma part de les nostres vides i cada vegada vivim més interconnectats entre nosaltres i el món. Això ha alterat notablement la nostra visió de la realitat i la manera de viure-hi. Per entendre el món col·laboratiu hem de ser conscients que anteriorment la societat estava organitzada amb un model majoritàriament individualista que s’està transformant donant pas a un nou paradigma.

 Què és el nou paradigma laboral?

El nou paradigma laboral és un canvi de visió col·lectiu que canvia la nostra forma d’entendre, veure i viure les professions. Es deixa de banda la figura del treballador individual que actua de forma autònoma com una màquina sota les ordres d’un cap. Desapareix el model tradicional laboral en què els treballadors venen la seva pròpia llibertat a canvi de la seguretat (un sou fixe).

En el nou paradigma laboral es fomenta un model que entén una professió com una passió, una manera de viure per formar-se adaptar-se contínuament. Sorgeix el concepte d’autoocupació i emprenedoria que es basen en les activitats que una persona realitza per a ell mateix a canvi d’obtenir estabilitat econòmica.

Aquest canvi sociològic ens ajudarà a entendre les noves professions i donarà lloc a grans projectes que s’han estès arreu del món.

 

Els grans projectes col·laboratius

Com a treball col·laboratiu entenem que és el conjunt de processos duts a terme per un grup per arribar a objectius específics i comuns.

“el sistema de producció, distribució i consum de béns d’informació que es caracteritza per accions individuals descentralitzades, executades a través de mitjans àmpliament distribuïts i aliens al mercat i als seus estratègies”  Yochai Benkler.

Aquest concepte està estretament relacionat amb la nova manera d’entendre el món col·laboratiu gràcies a Internet i a les tecnologies de la informació i la comunicació. L’objectiu del treball col·laboratiu és la de poder compartir el coneixement arreu del món a través de la xarxa. És possible que milers d’usuaris cooperin eficaçment en un projecte que és de tots i el resultat del qual no pertany a un autor concret.

És una feina col·lectiva voluntària sense obligacions i moltes vegades sense ànims de lucre. Avui en dia és possible participar en projectes massius seguint aquest model de treball lliure i conjunt.

A través del treball col·laboratiu i la intel·ligència col·lectiva han sorgit grans projectes que han arribat a formar part de la nostra vida cotidiana. Veiem a continuació, quis són els projectes d’èxit del segle XXI.

Wikipedia

Wikipedia és una enciclopèdia online creada de forma col·laborativa a través de milers d’usuaris arreu del món. Els seus més de 37 milions d’articles en 287 idiomes han estat redactats conjuntament per voluntaris de tot el món, 4 totalitzant més de 2000 milions d’edicions. De totes maneres la web també compta amb nombrosos detractors que qüestionen la seva veracitat i fiabilitat.

Wikimedia és un dels projectes més exitosos de la història d’Internet. Compta amb més de 10 webs diferents (Wikcionario, WikilibrosWikiversidad, Wikiquote, Wikinoticias, WikisourceWikiespecies y Wikiviajes) que són de les més visitades a nivell global. La fundació es gestiona a través de les donacions d’usuaris de tot el món.

Creative Commons

És una organització sense afany de lucre que té com a objectiu potenciar la creativitat dels treballs personals posant a disposició els projectes de terceres persones però sota unes condicions determinades. No totes les llicències són lliures (copyleft) o amb drets d’autor (copyright), Creative Commons és un terme intermig que es basa al voltant de quatre condicions bàsiques:

Reconeixement, o Attribution (by): sempre que es reconegui l’autoria de l’obra, aquesta pot ser reproduïda, distribuïda i comunicada públicament.

No comercial, o Non Commercial (nc): no es pot utilitzar l’obra ni els treballs derivats per a finalitats comercials.

Sense obres derivades, o No derivative works (nd): no es pot alterar, transformar o generar una obra derivada de l’obra original.

Compartir igual, o Share alike (sa): si s’altera o transforma l’obra, o se’n generen obres derivades, han de quedar subjectes a la mateixa llicència que l’obra original.

Les 4 condicions es poden combinar donant lloc a 6 llicències diferents.

 

 

Gnu / Linux

Gnu/Linux És un sistema operatiu de tipus Unix que va ser creat per diversos programadors, acadèmics i voluntaris amb l’objectiu de crear el primer sistema operatiu totalment lliure.

Projecte Gutenberg

El Projecte Gutenberg és un altre exemple de projecte col·laboratiu que té com a objectiu la creació d’una biblioteca de llibres electrònics a partir de llibres físics que ja existeixen. Actualment tots aquests llibres estan disponibles a la xarxa i es poden descarregar de manera gratuïta compatible amb diferents formats com Kindle, EPUB, incluso ASCII, UTF-8 o llegar-los en linia amb format HTML.

Els textos normalment son de domini public ja que els drets d’autor han expirat o bé es dona l’autorització de l’autor de l’obra.

Actualment consta de més de 50.000 llibres.

Wikileaks

Wikileaks és una organització sense afany de lucre que publica documents confidencials filtrats per persones anònimes. De totes maneres, no és un projecte col·laboratiu en la seva totalitat ja que els lectors no poden modificar els articles, només poden posar-los a disposició dels administradors que decideixen si publicar-los o no. El creador de la fundació és l’activista Julian Assange i des de la seva creació ha tingut nombrosos problemes amb la justícia americana conjuntament amb altres periodistes col·laboradors de diferents països.

Dead Drops

Dead Drops és un projecte col·laboratiu diferent ja que es caracteritza per ser una xarxa de documents compartits offline (no estan en línia). El projecte es basa en la col·locació de memòries USB en espais públics, normalment fixats en murs o construccions fixes.  Aquest video ens mostra com podem instal·lar una memòria.

 

Actualment existeix una gran xarxa de memòries USB repartides arreu del món. Tenen l’objectiu de compartir informació sense cap mena de restricció ja que no fa falta connexió a la xarxa.  La web també compta amb un mapa mundial amb la localització de cada memòria.

Un usuari accedint a una memòria de la xarxa DeadDrops

Change.org

Change.org És una organització constituïda com a persona jurídica. A diferencia d’altres projectes aquest si que és amb afany de lucre ja que és un negoci que posa a disposició la possibilitat de realitzar peticions massives o fer enviaments massius de correus electrònics. Normalment es fan peticions d’activistes de caràcter reivindicatiu.

I la publicitat?

En quan la nou paradigma laboral considerem que la publicitat en juga un paper molt important. El model de treball de moltes agències es pot impregnar d’auesta nova filosofia. Hem de tenir en compte que el treball col·laboratiu pot potenciar la bona feina entre els diferents departaments. En un projete publicitari hi intervenen moltes persones de diferents àmbits però per aconseguir un mateix objectiu.

Per altra banda també és clar que cada dia hi ha moltes persones que decideixen treballar col·laborant però en solitari. Aquest fenòmen d’autoocupació permet a molta gent fer de la seva feina el seu estil de vida. Treballen per a ells i per als altres però no són una simple peça d’una màquina. És el cas de molts dissenyadors, creatius, redactors, editors, productors i un llarg etcètera que treballen en els seus projectes però per a diverses empreses. És un cas clar de com ha canviat el paradigma laboral.

Wikipedia i publicitat no són amics

Quan parlem de grans projectes col·laboratius ens trobem amb un petit conflicte amb la publicitat. Tots sabem que actualment totes les grans plataformes d’Internet utilitzen la publicitat com a una font d’ingressos molt importants però això no passa amb la majoria de projectes col·laboratius, o bé no hauria de passar.

Si comencem a pensar amb grans projectes com Wikipedia, Creative Commons, Projecte Gutenberg i Dead Drops veurem que no hi ha publicitat. Això és per què aquests projectes van ser creats com a un treball comú, sense afany de lucre i per potenciar la llibertat de la informació. Doncs bé, la majoria d’aquestes organitzacions només es gestionen a través de donacions dels usuaris i d’altres empreses. El fet de inserir publicitat en aquests projectes sempre ha sigut un tema de polèmica i que de moment la publicitat i aquests projectes no són amics.

Wikipedia sol animar als usuaris a col·laborar

La publicitat però, és amiga del crowdfunding

Antigament quan una persona volia realitzar un projecte tenia diferents opcions si no disposava de capital. Demanar un préstec als bancs, estalviar, buscar amics o familiars que l’ajudessin o buscar socis anònims. Gràcies a la nova era d’Internet s’ha creat un nou model de finançament col·laboratiu online que es denomina micromecenatge o en anglès crowdfunding.

El micromecenatge és la cooperació col·lectiva entre un grup de persones a través d’Internet que inverteixen diners en projectes que necessiten força per créixer i desenvolupar-se. Qualsevol persona o col·lectiu té accés lliure a aquest tipus de finançament i el procés és relativament senzill. Veieu a continuació un vídeo on s’explica el funcionament del crowdfunding.

 

El crowdfunding és un bon recurs de finançament i de patrocini. Aquest nou model col·laboratiu de finançament sol tenir l’avantatge que al ser en línia pot tenir un impacte i difusió molt gran a nivell global. Això permet que pguem fer promoció del nostre producte i, alhora, finançar-lo. Són molts ja els projectes que han arribat a l’èxit gràcies a les plataformes col3laboratives de micromecenatge. Aquí podeu veure un llistat dels projectes que han recapatat més finançament.

 

Bibliografia

20 MINUTOS: EL MAPA DE LOS DEAD DROPS [en línia]

http://www.20minutos.es/noticia/2705956/0/usb-escondidos-mundo-mapa/dead-drops/aram-bartholl/

 

ABCOACH: UN NUEVO MUNDO COLABORATIVO [en línia]

http://www.abcoach.es/un-nuevo-mundo-colaborativo/

 

BUSCANDOUNTRABAJO: EL NUEVO PARADIGMA LABORAL [en línia]

http://www.buscandountrabajo.net/2014/12/el-nuevo-paradigma-laboral.html

 

CONSUMOCOLABORATIVO: SI QUIERES CAMBIAR EL MUNDO NO CREES UNA EMPRESA CREA UNA PLATAFORMA [en línia]

http://www.consumocolaborativo.com/2015/02/10/si-quieres-cambiar-el-mundo-no-crees-una-empresa-crea-una-plataforma/

 

DEADDROPS [en línia]

https://deaddrops.com/

 

ELMUNDO: LA MAYORIA DE EDAD DE LA ECONOMIA COLABORATIVA [en línia]

http://www.elmundo.es/economia/2016/03/22/56eb05a146163f07138b4657.html

 

EMPRENDELANDIA: QUE ES EL CROWFUNDING [en línia]

http://www.emprendelandia.es/que-es-el-crowdfunding

 

ELFINANCERO: LOS 10 PROYECTOS MAS EXITOSOS DE CROWFUNDING DEL 2015 [en línia]

http://www.elfinanciero.com.mx/rankings/los-10-proyectos-mas-exitosos-de-crowdfunding-del-2015.html

 

GUTENBERG [en línia]

https://www.gutenberg.org/

 

RINCONDELEMPRENDEDOR: 6 MEJORES PLATAFORMAS DE CROWFUNDING [en línia]

http://rincondelemprendedor.es/6-mejores-plataformas-de-crowdfunding/

 

WIKIPEDIA: BUSTIA MORTA USB [en línia]

https://ca.wikipedia.org/wiki/B%C3%BAstia_morta_USB

 

WIKIPEDIA: FUNDACION WIKIMEDIA [en línia]

https://es.wikipedia.org/wiki/Fundaci%C3%B3n_Wikimedia

 

WIKIPEDIA: MICROMECENATGE [en línia]

https://ca.wikipedia.org/wiki/Micromecenatge

 

WIKIPEDIA: PROYECTO GUTENBERG [en línia]

https://es.wikipedia.org/wiki/Proyecto_Gutenberg

 

WIKIPEDIA: TRABAJO COLABORATIVO [en línia]

https://es.wikipedia.org/wiki/Trabajo_colaborativo#Historia

 

YOUTUBE: SERGIO FERNÁNDEZ Y EL NUEVO PARADIGMA LABORAL [en línia]

https://www.youtube.com/watch?v=fkewn1at44k

 

YOUTUBE: EL CONCEPTO DEL MUNDO COLABORATIVO [en línia]

https://www.youtube.com/watch?v=9oUJVxt_OQo

 

PRESENTACIÓ PPT

https://www.slideshare.net/DdacBerbel/un-nou-univers-collaboratiu