Mitjà de comunicació de massa basat en la transmissió a distància d’imatges en moviment i de sons.” Aquesta és la definició de Televisió segons el DIEC i és el tema que tracto en aquest treball, concretament la televisió online.

La televisió online sorgeix de la necessitat que tenen les persones que no poden veure un espai televisiu o no disposa en un moment d’un televisor per poder veure un programa o sèrie. És aquí quan els grups de comunicació i les empreses de telecomunicació busquen diferents maneres de fer que les persones puguin seguir veient la televisió sense estar físicament davant el televisor.

TIPUS DE TELEVISIÓ ONLINE
– Gratuites

La televisió online gratuïta a través d’internet la podrem trobar a partir de pàgines web, les quals utilitzen també la televisió via satèl·lit o de cable i a partir de codis oberts tothom pot crear el seu propi canal. Però el sistema més freqüent és accedir al web del canal el qual volem veure un programa, sèrie o informatiu.

Tots o gairebé tots els grups de comunicació tenen el seu apartat per poder visualitzar el seu canal en directe des del seu web.

L’única condició que posen molts dels webs per poder visualitzar el seu contingut és que et registris al seu web.

  • PAGAMENT

La televisió online de pagament ens l’ofereixen les companyies de telecomunicacions com Movistar, Vodafone o Canal Plus que contractant uns serveis i uns paquets de canals podem veure a la nostra televisió convencional canals d’altres parts del món com la BBC o la FOX gràcies a la xarxa d’internet. Aquestes companyies de comunicacions també ofereixen el servei a través de dispositius mòbils com per exemple, amb un tablet podem veure aquelles sèries o programes que ens agraden.

ANÀLISI DE MITJANS DE COMUNICACIÓ

Avui en dia els canals de televisió no només es limiten a emetre els seus continguts a través de la televisió convencional, també ho fan mitjançant internet. També podem trobar continguts a les seves webs i a les seves xarxes socials.

A continuació analitzarem el que podem trobar en tres grups de comunicació als seus webs per saber que ens poden oferir i que és el que fa perquè les persones els hi agradi veure la televisió online.

  • CCMA

Les sigles CCMA signifiquen Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, pertany a la Generalitat de Catalunya. Potser per CCMA no el coneixerem però si ens referim a TV3, 3/24 o Catalunya Ràdio segur que sí. Ens centrarem amb TV3, ja que en aquest tema tractem la televisió i és la cadena més amplia de la CCMA.

Si mirem el web trobem noticies i la programació del que faran avui als canals de CCMA. Si investiguem més endins de de la programació, tenim una opció que es diu “TV3 a la carta” en la qual si ens vam perdre alguna sèrie, programa o inclòs un informatiu el podrem trobar a la carta i visualitzar-ho.

En un dels apartats al entrar al web de CCMA veiem que posa “Televisió en directe” allà depenen l’espai de programació podrem veure la televisió en directe sense necessitat d’un televisor. Si no ens deixa veure l’emissió en directe, normalment és perquè estan fent una pel·lícula i no la poden emetre online.

TV3 a la carta

Sinó fos poc amb la televisió a la carta, també podem comprar articles a “La Botiga de TV3” com per exemple la motxilla d’en MIC, el llibre de la sèrie Merlí o el disc del El Club Super3.

Per últim trobem un interessant apartat nomenat “Publicitat”. En aquest apartat trobem l’espai publicitari que ofereix TV3, els èxits que han aconseguit amb les seves accions, presentació de noves sèries/programes, així com l’audiència, i tarifació del que costaria aparèixer a TV3.

  • ATRESMEDIA

Atresmedia és un grup de comunicació que engloba televisió i ràdio. El que té d’especial Atresmedia és que no només es simplifica amb els canals de televisió sinó que a partir d’aquets s’han fet subcanals específics com neox, nova, nitro, i inclòs canals molt més petits com Centímetros cúbicos o Ciencia Explora, Atresmedia ha estat pionera en crear un espai anomenat Flooxer, una plataforma molt semblant a YouTube i que només podem trobar a internet.

Flooxer està dissenyat per pujar vídeos curts i molt específics i conten amb Youtubers famosos espanyols però també pot pujar qualsevol contingut en aquesta plataforma.

Home de Flooxer

A continuació, com no podem agafar tots els canals de Atresmedia, ens centrarem en què ens ofereix Antena3.

Tot i que des de la web podem accedir a alguns clips. El grup Atresmedia te un web específic, Atresplayer, perquè puguem visualitzar tot el contingut que ens ofereixen els seus canals. En aquest web podrem veure tant televisió, radio, la programació en directe i els dibuixos per als més petits. Cal destacar que també existeix l’app d’Atresplayer, disponible per a Android i iOS, la qual disposa del  mateix contingut del web.

Anteriorment amb TV3 hem parlat que te la seva botiga online per comprar productes exclusius, merchandising… Antena3 ho fa de manera diferent: a cada sèrie o programa trobem un apartat on podem comprar el merchandising de la sèrie.

Merchandising sèrie Velvet

  • MEDIASET

Telecinco, Cuatro, FDF… són cadenes de televisió que conformen el grup de Mediaset. Mediaset, a diferència de la CCMA i d’Atresmedia, s’encarrega del sector d’audiovisuals i només té una ràdio a nivell online.

Només entrar al web, ens explica amb una gràfica que Mediaset és líder a Internet. Si continuem, també ens explica que Mediaset llença el Superspot que consisteix a emetre el mateix spot en tots els canals de Mediaset, excepte a Boing, per poder aconseguir un major impacte. Bàsicament la home d’aquest web ens explica notícies sobre Mediaset en general. Visualment el web és atractiu, ja que a dalt de tot té unes pestanyes amb les quals pots accedir al canal que vulguis. En aquest cas ens centrarem amb Telecinco.

Web de Mediaset

Al entrar a la pestanya de Telecinco trobem que es torna a dividir en pestanyes segons els programes i series que té. És interessant que en una de les columnes aparegui la programació i sota d’aquesta surti una llista amb el que més s’ha vist, el més comentat i l’últim (de què s’està parlant).

Mediaset, com també Atresmedia, tenen el seu propi reproductor de continguts. En aquest cas s’anomena mitele. Dins de mitele podràs trobar tots els continguts de tots els canals, a l’hora de seleccionar un vídeo abans de que aquest carregui apareixen tres anuncis. A la home  de mitele trobarem una selecció anomenada “No te pierdas…” on t’aconsellen vídeos que tal com diuen no ens hauríem de perdre.

CONCLUSIONS

No és el mateix parlar de la publicitat a la televisió convencional que a la televisió online. La manera en què es publiciten les marques és diferent, ja que també el target és diferent.

A la televisió online trobarem anuncis els quals al cap de pocs segons els podem saltar, però el producte/servei que s’està anunciant ja ha arribat al consumidor, en canvi, amb la televisió convencional podem fer zapping i no saber de què era l’spot que s’anunciava.

Un altre dels elements que més podrem trobar  a la televisió online, concretament al web des de on accedim per veure-la, són els pop up (o finestres emergents) que es col·loquen enmig de la pantalla del dispositiu i per poder accedir al contingut has de tancar el pop up o en cas de què vulguis més informació clicar-lo.

Hem parlat de Flooxer, la plataforma creada pel grup Atresmedia, allà els Youtubers tenen l’espai per poder parlar de productes/serveis que prèviament han col·laborat amb la marca i poder publicitar-la.

També gràcies als webs dels grups de comunicació, es poden comprar merchandising de sèries o programes.

Com a conclusió, el fet de què existeixi la televisió online i que cada cop es facin més innovacions, ens dóna, als publicistes, més oportunitats d’incorporar el producte/servei que ens proporcionen els clients.

WEBGRAFIA

ATRESMEDIA: Grupo Atresmedia.  Disponible a: http://www.atresmedia.com

ANTENA3: Home Antena3 . Disponible a: http://www.antena3.com

ANTENA3: Joyas Velvet  Disponible a: http://www.antena3.com/series/velvet/joyas-velvet/ 

FLOOXER: Home de Flooxer. Disponible a: http://www.flooxer.com

INSTITUT D’ESTUDIS CATALANS: Definició de Televisió. Disponible a: http://dlc.iec.cat/results.asp?txtEntrada=televisi%F3&operEntrada=0

MARKETING DIRECTO: <<Así és Flooxer, la nueva plataforma de contenidos digitales de Atresmedia>>. Disponible a:  http://www.marketingdirecto.com/digital-general/digital/asi-flooxer-la-nueva-plataforma-contenidos-digitales-atresmedia 

MEDIASET: Grupo Mediaset. Disponible a:  http://www.mediaset.es 

TELECINCO : Home de Telecinco . Disponible a:  http://www.telecinco.es 

TV3: Home TV3 . Disponible a:  http://www.ccma.cat/tv3/ 

TV3: La Botiga de TV3. Disponible a: http://botiga.tv3.cat 

TV3: Publicitat. Disponible a:  http://www.ccma.cat/publicitat/ca/ 

WIKIPEDIA: La televisión por internet. Disponible a:                                     https://es.wikipedia.org/wiki/Televisi%C3%B3n_por_Internet