L’ésser humà i tot allò que l’envolta està en constant evolució i el transport i emmagatzematge de documents no n’és una excepció. La creació de diverses xarxes per a compartir ha provocat que passem d’emmagatzemar les coses de forma física al virtual. Abans de la creació de la xarxa els documents, la música, els vídeos, etc. només podien ser emmagatzemats i transportats en USB o CD’s.
Avui això ha canviat i la creació del que coneixem com a xarxa en línia ens permet transportar i emmagatzemar el que desitgem de forma fàcil i còmoda.
Com que no disposàvem de les anomenades xarxes per compartir els ordinadors quedaven col·lapsats, ja que desbordàvem la capacitat de memòria d’aquests. La creació de la xarxa en línia o per compartir permet que els nostres dispositius mòbils no tinguin problemes d’espai.

Xarxes per a compartir

Per a definir el concepte de “Xarxes per a compartir” primer hem de tenir un coneixement previ. No podem entendre el que és una xarxa per a compartir si no sabem el significat de xarxa:

Il·lustració sobre les xarxes per a compartir | Informàtica Altafulla

• El DIEC defineix xarxa com a “conjunt d’unitats funcionals autònomes interconnectades”.
• La RAE per la seva banda ho defineix com a “Conjunto de computadoras o de equipos informáticos conectados entre sí y que pueden intercanviar información”.

Ara que ja hem vist aquestes definicions podem dir que les xarxes per a compartir són aquell tipus de webs o aplicacions que ofereixen a l’usuari la possibilitat de pujar, guardar o compartir tot tipus d’arxius de manera en línia. D’aquesta manera ens permeten disposar dels nostres arxius en qualsevol plataforma: a l’ordinador o en un dispositiu mòbil sempre i quan disposem d’Internet.

Funcionament

Per obtenir el teu espai d’emmagatzemament on guardar els diversos arxius és necessari que l’usuari disposi de correu electrònic.

Una vegada disposem d’un compte tots aquells arxius que pengem o compartim seran enviats a “The Cloud” (al núvol). The Cloud és l’expressió que emprem per referir-nos al servei d’emmagatzematge a Internet.

Il·lustració sobre el funcionament “The Cloud” | AUS-IT blog

The Cloud ens permet accedir des dels nostres dispositius mòbils i fixes, mitjançant l’ajuda d’internet, a tots aquells arxius (fotos, vídeos, documents, etc.) que l’usuari hagi compartit a la xarxa.

Tipus de xarxes per a compartir

Depenen de les característiques que tenen les classifiquem de la següent manera:
Capacitat il·limitada o limitada: Les diverses aplicacions o webs poden variar en funció de si l’usuari té un límit de capacitat o no. En alguns casos podrem pagar per ampliar la capacitat.
De pagament o gratuïtes: La gran majoria són gratuïtes però en alguns casos trobem apartats prèmium, que són de pagament.

Exemples
Mostra de les xarxes per a compartir més utilitzades i les seves característiques.

  Aplicació /Web Gratuita Limitada
DropBox Aplicació i web
Box Web
Google Drive Aplicació i web
Spotify Aplicació
Instagram Aplicació i web
Flickr* Aplicació i web
Youtube Aplicació i web
*Flickr té dues versions: Una de pagament i ilimitada i una altra gratuita i limitada

Logotips d’algunes xarxes per a compartir | Google

 

Condicions d’ús

És la lletra petita que ningú es llegeix en descarregar-se una aplicació o en utilitzar un lloc web. Les condicions d’ús t’informen de tot allò que està permès i del que no. Les xarxes per a compartir també tenen lletra petita i per tant s’ha d’anar molt amb compte amb el que publiquem.

Per exemple Instagram té la següent condició d’ús

Alerta amb les condicions d’ús que acceptem | tuexpertoapp

 “El usuario acepta que una empresa u otra entidad puede pagarnos para que aparezca su nombre de usuario, imagen, fotos (junto con los metadatos asociados), y / o acciones que realice, en relación con los contenidos de pago, patrocinados o promociones sin compensación alguna el usuario”

Això vol dir que les nostres fotografies poden ser utilitzades amb un fi publicitari sense cap compensació per a l’usuari.

 

Relació amb el món del periodístic

Periodisme 2.0 | Blog periodismo digital

Les xarxes per a compartir han suposat un gran avanç en el món del periodisme, ja que permet compartir de forma ràpida i senzilla una gran quantitat d’informació.
Amb l’avanç del periodisme, aparició del periodisme 2.0 (periodisme a la xarxa) i el fet que provoca que les notícies es transmetin de forma immediata, ha provocat que les xarxes per a compartir es converteixin en un pilar bàsic del que coneixem com a periodisme 2.0 d’aquesta professió, ja que permet enviar i rebre informació molt variada per tal de crear noves notícies o simplement per contrastar la informació que ja estenia anteriorment.
A més de proporcionar i rebre informació les xarxes per a compartir permeten al periodista nodrir-se d’una gran quantitat de fotografies i vídeos que poden complementar la seva informació.

Presentació

 

Webgrafia

Box (2016). Box. Consultat el 29/10/2016 des de https://www.box.com/

Google (2016). Google Drive. Consultat el 29/10/2016 des de https://www.google.es/intl/ca/drive/using-drive/

Google (2016). Google Drive. Consultat el 29/10/2016 des de https://www.google.es/intl/ca/drive/

Instagram(2016). Condiciones de uso. Consultat el 31/10/2016 des de https://help.instagram.com/478745558852511

Luis Juan, Jorge(2011). Redes sociales de ahora. Consultat el 31/10/2016 des de http://redessocialesdeahora.blogspot.com.es/2011/05/caracteristicas-y-funciones-de-facebook.html

Microsoft (2016). Dropbox. Consultat el 29/10/2016, des de https://www.microsoft.com/en-us/store/p/dropbox/9wzdncrfj0pk

Paniagua, J.M. (2016). ¿Qué es Flickr? Consultat el 31/10/2016 des de http://www.tecnocosas.es/que-es-flickr/

Philippe Gonzalez (2015). Nuevos Terminos de Uso de Instagram. Consultat el 31/10/2016 des de http://instagramers.com/spanish/nuevos-terminos-de-uso-de-instagram-en-espanol-entrada-en-vigor-19-enero-2012/

Spotify AB, Spotify. Consultat el 29/10/2016 des de https://www.spotify.com/es/

UNY (2012). Caracteristicas de youtube. Consultat el 31/10/2016 des de http://es.slideshare.net/daysyparedes-19/caracteristicas-de-youtube

Vidal Brugerolles, Jordi (2014) Hiperconvergencia: què és l’emmagatzemament virtual? Consultat el 5/10/2016 des de http://www.infordisa.com/hiperconvergencia-que-es-lemmagatzemament-virtual/         

Yahoo (2016) Flickr. Consultat el 31/10/2016 des de https://www.flickr.com/