Actualment vivim constantment utilitzant algun dels dispositius mòbils existent, fins i tot estan esdevenint com una extensió del nostre cos. La majoria de vegades però no ens n’adonem i és per això que anirem a conèixer què són.

Un dispositiu mòbil és un aparell lleuger, de mides reduïdes (menys d’1 kilogram) i normalment és portàtil, es pot utilitzar mentre es transporta. Són ordinadors de mà, tenen un sistema operatiu, una funció o multi funcionalitats concretes i normalment es poden connectar a la xarxa. Els dispositius funcionen mitjançant una bateria recarregable de liti.

Al llarg dels anys les funcions dels dispositius han anat evolucionant fins al punt de tenir Wi-Fi, GPS, capacitat per connectar-se a Internet i a altres dispositius com ara vehicles. Actualment al mercat hi ha una gran varietat de dispositius mòbils per a satisfer les necessitats als diferents usuaris i mercats existents tant en la vida quotidiana com la laboral.

La mobilitat

Tècnicament molts dels dispositius portàtils no són mòbils, només és mòbil el seu hoste. Per exemple, els smartphones no són mòbils per ells mateixos, sinó que els hostes humans que els porten són els que presenten una mobilitat que la transfereixen a l’aparell. Un robot o un vehicle autònom podrien ser exemples de dispositius mòbils amb una certa mobilitat.

Si es considera que la mobilitat és sinònim de connectivitat a la xarxa sense fils s’ha de determinar que no tots els dispositius tenen aquesta capacitat o molts d’ells són estàtics i tenen aquesta capacitat.

Esquema gràfic de transferir mobilitat als dispositius

Tipus

Els tipus més importants a distingir de dispositius són els següents:

Cal destacar que no hi hauria tanta varietat de dispositius mòbils sense l’aparició d’Internet.

Sistemes operatius

Un sistema operatiu (OS) és el conjunt de programes que controlen el funcionament del dispositiu mòbil. L’OS gestiona la informació, l’execució de programes, detecta errors i optimitza els recursos de l’aparell. Aquests sistemes estan orientats cap a la connectivitat sense fils, els formats multimèdia i són més senzills que els sistemes operatius dels ordinadors.

Actualment els usuaris dels dispositius mòbils poden triar entre diferents sistemes operatius. Cadascun d’ells compta amb un catàleg aplicacions que permeten obtenir prestacions al dispositiu. Una app és una aplicació del software que es descarrega i s’instal·la i permet realitzar una tasca concreta a l’usuari.

Els sistemes operatius més utilitzats són: Android, iOS, BlackBerry OS, Firefox OS i Windows Phone.

Breu història i evolució

L’aparició dels dispositius mòbils recau a partir de la necessitat de l’ésser humà a utilitzar aparells electrònics sense estar connectat permanentment al corrent elèctric.

El primer dispositiu mòbil que va existir va ser un assistent personal anomenat Newton (Apple). Aquest et facilitava l’organització de l’agenda, esdeveniments, el calendari, entre d’altes.

NEWTON-Extret de Henry Aquino

NEWTON Interfície – Extret de Henry Aquino

El segon dispositiu portàtil van ser les calculadores programables d’HP i Casio que es podien sincronitzar amb ordinadors d’escriptori.

Llavors van arribar les PDA o Pocket PC (ordinadors de butxaca), els quals tenien una alta capacitat per a connectar-se i sincronitzar-se amb Windows, Wi-Fi o Bluetooth.

La majoria de persones relacionen els dispositius mòbils gairebé només amb la telefonia mòbil, encara que englobi molts d’altres aparells. Per això cal aprofundir en l’evolució dels telèfons mòbils cap als  telèfons intel·ligents.

Dels primers telèfons als smartphones
generació 0

L’origen dels telèfons mòbils es remunta a l’època de la Segona Guerra Mundial quan Motorola va desenvolupar un sistema de comunicació mitjançant les ones de ràdio que permetia comunicar-se els soldats als camps de batalla, s’anomenava Handie Talkie H12-16, conegut com un Walkie Talkie.

Generació 1

Són els mòbils existents a partir de l’any 1973 tenien un pes considerable i funcionaven de manera analògica (mitjançant ones de ràdio). Només podien transmetre veu i tenien poca seguretat (es podia escoltar i carregar imports de trucades a altres persones).

generació 2

Marca el pas de la telefonia analògica a la digital al voltant del 2000, comportant un boom dels telèfons mòbils. Això va permetre millorar les trucades i integrar altres serveis addicionals de veu. No totes les companyies implementaven els mateixos protocols i això va causar una incompatibilitat de protocols comportant no poder trucar a una altre àrea diferent a la de la companyia.

generació 3

El 3G neix per augmentar la capacitat de transmissió de dades i oferir el servei de connexió a internet als mòbils, la videoconferència, la televisió i la descàrrega d’arxius i fitxers. Aquesta innovació va permetre millorar la connectivitat, dispositius amb més funcions i capacitats de processaments més altes. S’anomenan Smartphones, consten de pantalles grans i són dispositius multifuncionals que estan  connectats a tot moment.

generació 4

El 4G representa l’evolució tecnològica que permetrà una telefonia mòbil de major banda ampla i veure la televisió en alta definició. Aquest sistema s’està implementant actualment. Els telèfons mòbils s’han convertit en aparells d’entreteniment els quals permeten: capturar vídeos i fotografies, compartir fitxers, escoltar música, connectivitat a internet, descarregar aplicacions, entre d’altres que es van implementant dia rere dia.

Evolució telèfons mòbils

Publicitat i dispositius mòbils

L’evolució dels dispositius portàtils ha provocat que els usuaris prefereixin una informació immediata i constant mitjançant Internet. Per això la publicitat tradicional s’ha anat adaptant als avenços tecnològics i tendències socials provocant haver d’explorar i utilitzar els dispositius mòbils com a suports de la publicitat per a poder arribar al públic objectiu de cada anunciant.

Mobile advertising

Publicitat que només es consumeix a dispositius mòbils. Els smartphones i les tauletes tàctils han passat a ser els suports imprescindibles per als anunciants o empreses perquè són els aparells que actualment tenen més repercussió social i permeten segmentar més el públic al qual et vols dirigir.  S’utilitza el messaging, vídeos comercials o promocionals a Youtube, displays o bàners i sobretot les xarxes socials (Facebook, Twitter i Instagram).

Mobile Advertising

plataformes publicitàries als dispositius mòbils

iAD és la plataforma de publicitat d’Apple que permet anunciar-se a aplicacions d’iPhone i iPad; és apte per a petits i grans anunciants.

Samsung AdHub és la plataforma publicitària que permet anunciar-se a smartphones, tauletes i smarTVs de la marca Samsung.

AirPush és una plataforma que permet diversos formats publicitaris per les aplicacions d’Android.

Millennial Media és una xarxa de publicitat mòbil multiplataforma que permet anunciar-se a un gran nombre d’aplicacions i autogestionar les campanyes publicitàries.

També existeixen aplicacions com: LatteScreen, Hooptap o Waze que ofereixen directament opcions per a publicitar-se.

Google Adsense ofereix formats d’anuncis per aparèixer a les pàgines webs que els usuaris visiten des dels seus smartphones.

tendències mobile advertising
      • Codis QR

       Còdi QR i Instagram

      • Realitat Virtual
      • Publicitat a Instagram
      • Vídeos publicitaris per a smartphones que redirigeixen a un lloc web o aplicació.
      • Publicitat nativa
      • Informació personalitzada i proactiva d’anuncis.
      • Aplicacions corporatives
      • Formats d’espots verticals

Webgrafia

ATENEU MATERIALS I RECURSOS EN LÍNIA.  Els sistemes operatius móvils. Departament d’ensenyament de la Generalitat de Catalunya. [En línia]. Disponible a :  http://ateneu.xtec.cat/wikiform/wikiexport/cmd/tac/dispositius_mobils/sistemes_operatius [Consulta:29/09/2016]

CAVALLÉ, Ignasi. Tipos de publicidad para móviles y tablets (Mobile Advertising) [Blog]. Disponible a:  http://www.mediaclick.es/blog/tipos-de-publicidad-para-moviles-y-tablets-mobile-advertising/. [Consulta: 07/10/2016]

ESPINOSA, Juan Carlos. Historia y Evolucion de los Dispositivos Móbiles. [Blog]. Disponible a: http://jcecembmob.blogspot.com.es/2012/02/mde-lab-entrada-1.html. [Consulta:29/09/2016]

GARCÍA, Gaby. Históra de los dispositivos móviles. [Blog] Disponible a: http://dispmovs.blogspot.com.es/2012/03/historia-de-los-dispositivos-moviles.html. [Consulta:29/09/2016]

GERBER, Scott. 14 mobile marketing trends that will dominate in 2016. [Mashable]. Disponible a: http://mashable.com/2015/12/23/mobile-marketing-2016/#6muYrW.F8kqU. [Consulta:07/10/2016]

GOOGLE SITES. Sistemes operatius.  [en línia]. Disponible a:https://sites.google.com/site/smartphonesonline14/sistema-operatius. [Consulta:29/09/2016]

MARKETING WEB CONSULTING. Plataformas de publicidad móvil. [Pàgina web Universidad de Màlaga]. Disponible a :  http://marketingwebconsulting.uma.es/plataformas-de-publicidad-movil. [Consulta:07/10/2016]

TARDÁGUILA, César. Dispositivos Moviles y Multimedia. Mosaic, primera edició al 2006, revisió al 2009. [En línia]. Disponible a:http://openaccess.uoc.edu/webapps/o2/bitstream/10609/9164/1/dispositivos_moviles_y_multimedia.pdf.[Consulta:29/09/2016]

TERMCAT – CENTRE DE TERMINOLOGIA. Tauleta tàctil. [en línia]. Disponible a:http://www.termcat.cat/es/ca/Cercaterm/Cerca/tauleta%20t%C3%A0ctil. [Consulta: 06/10/2016]

WIKIPEDIA. Dispositiu Mòbil [enciclopèdia lliure]. Disponible a: https://ca.wikipedia.org/wiki/Dispositiu_m%C3%B2bil. [Consulta: 28/09/2016]

WIKIPEDIA. Ordinador [enciclopèdia lliure]. Disponible a: https://ca.wikipedia.org/wiki/Ordinador. [Consulta: 06/10/2016]

WIKIPEDIA. Reproductor d’àudio portàtil [enciclopèdia lliure]. Disponible a: https://ca.wikipedia.org/wiki/Reproductor_d%27%C3%A0udio_port%C3%A0til. [Consulta: 06/10/2016]

WIKIPEDIA. Sistema Operatiu Mòbil [enciclopèdia lliure]. Disponible a:https://ca.wikipedia.org/wiki/Sistema_operatiu_m%C3%B2bil. [Consulta: 29/09/2016]

WIKIPEDIA. Sistema Operataivo Móbil [enciclopèdia lliure]. Disponible a: https://es.wikipedia.org/wiki/Sistema_operativo_m%C3%B3vil. [Consulta:29/09/2016]

WIKIPEDIA. Tauleta tàctil [enciclopèdia lliure]. Disponible a: https://ca.wikipedia.org/wiki/Tauleta_t%C3%A0ctil. [Consulta: 06/10/2016]

WORDPRESS. Evolución de la tecnologia móvil. [Blog]. Disponible a: https://cricari.wordpress.com/. [Consulta:29/09/2016]