Les dades s’han de donar només quan hi ha confiança

Les dades personals ho diuen pràcticament tot d’una persona. Sabent dades com el nom, l’adreça, el DNI, el número de telèfon, les aficions, etc. podem deduir com és algú, què li agrada, on viu i molt més. Així doncs, hem d’anar amb molt de compte a l’hora de proporcionar les nostres dades a una pàgina web determinada. És per tot això que abans de donar-les ha de quedar ben clar per a què fan falta, a qui els donem i quin ús en faran. A més, hem de tenir constància de que podrem fer marxa enrere i esborrar les dades quan vulguem, però cal prendre consciència que des del moment en que s’entreguen unes dades a Internet, se’ns escapen ràpidament de les mans i ja no les podem tornar a controlar.

Qui els regula?

Logotip AEPD

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD), creada l’any 1993, és l’organisme encarregat de vetllar pel compliment de la Llei Orgànica de Protecció de dades de caràcter personal a Espanya. A més, diverses comunitats autònomes tenen la seva pròpia entitat. És el cas de Catalunya, que compta amb

Logotip ACPD

l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD). El seu àmbit és el de tot el que abraça la Llei Orgànica de Protecció de Dades de caràcter personal, i això lògicament inclou l’apartat d’Internet. D’altra banda, altres lleis recents com la d’”enjudiciament criminal” i la polèmica “mordassa” també influeixen en la llibertat i la confidencialitat dels usuaris d’internet. Ara la policia pot instal·lar troians als ordinadors dels sospitosos i exigir-ne dades a empreses en casos de delictes informàtics, però el principal problema d’això és que queda en mans del jutge decidir si el delicte és prou greu com per fer-ho o no, no existeix un barem prou clar, pel que hi poden haver injustícies.

Els drets humans a internet

Seu del Consell d’Europa

Molta gent ho desconeix, però el 2014 el Consell d’Europa va treure una guia on explicava els Drets Humans dels usuaris d’internet, ja que creuen que no estan prou clars. Aquests drets són els següents:

Accés i no discriminació

L’accés a Internet és important per exercir el dret a la llibertat d’expressió i enriqueix la democràcia. Per tant, ningú hauria de quedar exclòs contra voluntat a no ser que així ho indiqui un jutge. A més, estableixen que en cas de difícil accés per culpa de situacions econòmiques, geogràfiques, etc. les autoritats haurien de mirar de garantir el servei a tothom.

Llibertat d’expressió i informació

Tens el dret a expressar-te amb llibertat i a accedir a qualsevol tipus d’informació, incloent tots els punts de vista polítics, religiosos, etc. possibles. Això sí, en cas que es produeixi alguna falta com incitar a la discriminació i la violència o no respectar el dret a la protecció de la propietat intel·lectual, es pot restringir l’accés a internet sota supervisió judicial. D’altra banda, pots ocultar-te darrere d’un pseudònim, però cal tenir en compte que les autoritats poden obligar-te a revelar la identitat real.

Reunió, associació i participació

Es poden mobilitzar grups socials o associacions a partir de qualsevol pàgina web o aplicació. A més, ets lliure per participar en debats en línia i per protestar pacíficament.

Protecció de la vida privada i les dades personals

Tens dret a que se’t respecti la vida privada i familiar a Internet. Has de tenir en compte que les teves dades són tractades constantment a la xarxa, però també que les autoritats i les empreses privades estan en l’obligació de respectar les normes de confidencialitat pertinents. A la feina també han de respectar la teva vida privada, i si de cas l’empresari ha d’avisar prèviament.

Educació i coneixements bàsics

Tothom hauria de tenir accés a continguts culturals, científics, acadèmics, d’idiomes… Internet ofereix moltes eines que, gràcies a la capacitat crítica de la gent, permeten posar el coneixement a l’abast de tot el públic.

Nens i joves

Un nen té els mateixos drets que un adult a Internet, però a més necessita protecció i orientació per moure’s per la xarxa. Els nens també han de tenir en

Evidentment, els nens també estan protegits a internet

compte que el contingut que creen poden perjudicar la seva dignitat, la seguretat i la vida privada. I no només en el moment en que es publica, sinó que pot arribar a ser perjudicial fins i tot pel futur. En aquest apartat també s’ha d’anar alerta amb abusos i explotacions sexuals a menors que es produeixen a Internet. En aquest sentit, Mozilla Firefox va publicar un vídeo on uns quants nens demanaven els drets dels usuaris a la xarxa.

Recursos efectius

Quan els drets i llibertats de l’usuari siguin objecte de restricció o violació, aquest té dret a un recurs efectiu, que no significa iniciar un procés legal. D’altra banda, quan l’acusació és contra tu tens dret a un procés equitatiu a càrrec d’un tribunal independent i imparcial.

Exemples i consells

La seguretat i confidencialitat a internet no és cap broma. En aquesta apartat es pot comprovar com realment és així i podràs aprendre-hi algun consell per no patir cap problema en aquest aspecte.

Xarxes socials 

Les xarxes socials són cada vegada més importants

Sempre ha existit polèmica en torn a xarxes socials com són Facebook, Instagram, TwitterHi ha opcions per ocultar la informació personal als desconeguts (i fins i tot als coneguts), però molta gent no les utilitza. Això ha
produït situacions com pèrdues de contractes laborals. De fet, en molts casos les empreses ja miren els perfils dels futuribles treballadors per conèixer més coses sobre la seva personalitat, i després decideixen si acabar-los contractant o no segons allò que han publicat a les xarxes socials.

Pàgines de contactes

Fa uns mesos es va viure un cas molt mediàtic. La pàgina ‘Ashley Madison‘ va ser ‘hackejada’ i es van donar a conèixer les dades de 39 milions de persones inscrites en un portal per buscar parella. Molts d’ells ja tenien relacions formals i buscaven infidelitats per Internet, de manera que el fet que el seu nom sortís a la llum els podia ocasionar un greu problema. De fet, tan greus van ser les repercussions que dos usuaris van arribar a l’extrem de suïcidar-se, mentre que grups criminals van utilitzar les imatges i dades de la web per fer xantatge a alguns usuaris.

Pàgines Web

Abans de proporcionar dades a un portal web, és necessari que verifiquem que es tracta d’un lloc segur, tenint en compte valors com el reconeixement de l’empresa o segells de qualitat com el de “Confiança Online”. Tot i això, que la web no sigui famosa tampoc té perquè significar que sigui perillosa. Simplement és recomanable no aportar-hi més dades del compte (com per exemple la VISA en un lloc gratuït).

Evitar spam

Es pot fer de dues maneres; o bé creant un correu electrònic alternatiu per aquest tipus de missatges, o bé utilitzant pàgines especialitzades en crear comptes temporals, que es desactiven al cap de 60 minuts.

Contrasenyes

Han de ser complicades. No és recomanable tenir una sola contrasenya per tot. Si una és vulnerada ja serveix per totes, mentre que una contrasenya per cada cosa és inviable per una qüestió de memòria. Així doncs, es tracta de tenir una certa varietat de contrasenyes difícils de vulnerar. Per assegurar el tret, el portal https://howsecureismypassword.net t’ajuda a valorar en quant temps es pot hackejar una contrasenya, i demostra que combinar majúscules amb minúscules i números és clau per augmentar la seguretat.

Webgrafia

ABC.es [Consultat 25/10/2016] des de  http://www.abc.es/tecnologia/redes/20151020/abci-ashley-madison-201510202004.html

Cibercorresponsales.org [Consultat 26/10/2016] des de  https://www.cibercorresponsales.org/pages/la-protecci%C3%B3n-de-datos-personales-protege-tu-identidad

Derechoseninternet.com [Consultat 25/10/2016] des de http://www.derechoseninternet.com/docs/COE_Carta_Derechos_Humanos_Inte rnet_Ilustrada.pdf

Elconfidencial.com [Consultat 25/10/2016] des de  http://www.elconfidencial.com/tecnologia/2015-09-04/nuevo-cerco-a-la-libertad-en-internet-llega-la-ley-de-enjuiciamiento-criminal_999877/

Euroxpress.es [Consultat 25/10/2016] des de  http://www.euroxpress.es/noticias/una-guia-del-consejo-de-europa-para-que-los-internautas-conozcan-sus-derechos-humanos-online

Pcactual.com [Consultat 25/10/2016] des de http://www.pcactual.com/articulo/zona_practica/especiales/10682/protege_tus_datos_personales_internet.html

Youtube.com [Consultat 06/04/2016]  des de https://www.youtube.com/watch?v=Xm5i5kbIXzc